TUI aktie

TUI aktie

TUI er et tysk-engelsk rejseselskab stiftet i 1923 under navnet Preussag. Selskabet har i dag hovedsæde i både Hannover, Tyskland, og i Luton, England. Siden sin fusion med Thomson i 2007, har TUI været verdens største rejsearrangør.

I Danmark har TUI været repræsenteret gennem Star Tour siden år 2000. Star Tour skiftede i 2016 navn, så selskabet også er repræsenteret gennem navnet TUI i Danmark. TUI besidder i dag en markedsandel i Norden på 20%, og er dermed også den største rejsearrangør i Norden.

TUI har et særligt stort fokus på den grønne omstilling, og hvor de påtager sig et stort ansvar. Som den eneste turistgruppe i verden, er TUI således en del af FN’s Global Compact-initiativ, mens TUI også er listet på anerkendte grønne DOW Jones Sustainability Index.

Selve TUI gruppen er opdelt i mindre divisioner, herunder TUI Travel, TUI Cruises, samt TUI Hotels & Resorts. TUI Travel dækker den almindelig turistdel af selskabet, mens TUI Cruises specialiserer sig i krydstogtskibe, og TUI Hotels & Resorts er en TUI’s hotelkæde med over 300 hoteller.

I forbindelse med krigen i Ukraine er TUI kommet under en del kritik, efter at det er kommet frem, at en af ejerne er russiske Alexey Mordashev. Angiveligt har Alexey Mordashev et tæt bånd til Kreml, hvilket har kastet en del negativ omtale af sig.

Se lignende aktier:

Historisk TUI aktiekurs

Historisk har TUI aktien været meget volatil, hvilket er normalt som følge af, at aktien tilhører branchen for turisme. Turistbranchen er meget afhængig af samfundsøkonomien, og da samfundsøkonomien bevæger cyklisk op og ned, vil aktiekursen gøre det samme.

Et godt eksempel på dette var under finanskrisen i 2008, samt under corona krisen i 2020. Begge kriser førte til en forringet samfundsøkonomi, og ikke mindst corona krisen i 2020 var en stor krise, da turistbranchen var mere eller mindre lukket ned, som følge af de mange rejserestriktioner og nedlukninger verden over.

Før starten på corona krisen kostede en TUI aktie 5,74 euro, mens prisen på en TUI aktie i løbet af 2020 var faldet til 1,56 euro. Det svarer til et fald på over 70%, mens aktiekursen under finanskrisen så et fald på næsten 80%. Det vidner om hvor afgørende samfundsøkonomien kan være for TUI aktier.

Siden genåbningen af vores samfund har aktien fået ny vind i sejlene, og er steget med godt og vel 40%, siden prisen på en TUI aktie nået bunden i foråret 2020. I dag ligger prisen på en TUI aktie på 2,78 euro, hvilket stadig af langt fra tidligere tiders niveau, men som dog har været inde i en positiv udvikling på det seneste.

TUI aktie – er det en god investering

TUI har været hårdt ramt gennem tiden af flere økonomiske kriser, hvor det senest var corona krisen, der var med til at sende aktien helt i bund. Aktien har siden rejst sig, og ligger i dag med en stigning på 40%, siden aktiekursen var i bund som følge af corona krisen.

Den udvikling tror vi godt på kan fortsætte lidt endnu, med tanke på den stærke markedsposition, og at vores samfund rundt om i verden, så småt er ved at åbne op igen. Omvendt er de stigende priser med til at hæmme væksten, og kan have negativ indflydelse på aktiekursen i den kommende tid.