Aktier

Aktier

Er du en helt ny investor der gerne vil have en introduktion til aktier, aktiemarkedet og aktieplatforme, så har vi samlet en masse råd og vejledning her på siden. Derudover kommer vi også med vores bud på nogle gode aktier, som du med fordel kan starte ud med at se nærmere på.

Vi ser blandt andet nærmere på nogle gode danske aktier, men også nærmere på aktier inden for de europæiske, amerikanske og asiatiske markeder, der er de aktiemarkeder i verden, hvor du finder de bedste aktier.

Hvad er aktier

En aktie er en andel af et selskab der er organiseret som et aktieselskab. Ved at eje aktier i et aktieselskab, ejer du altså en andel af selve selskabet. Som ejer af en aktie følger en række rettigheder, som kan varierer lidt fra aktie til aktie.

For ejere af en aktie finder man blandt andet rettigheder som ret til at træffe beslutninger på en generalforsamling, og til at modtage udbytte af selskabets overskud. Hvilke rettigheder der følger af ejerskabet af en aktie, følger som sagt af den enkelte type aktie og aktieselskab.

Typer af aktier

Der er mange forskellige typer og måder at investere i aktier på, og i det følgende vil vi kort gennemgå de mest normale typer af aktier. Disse typer af aktier er et rigtig godt sted at starte ud med, da det er aktier der er forholdsvist nemme at tilgå.

Defensive aktier

De defensive aktier er som navnet måske antyder, den type af aktier der er set på, som værende mere sikre investeringer. Det vil ofte være selskaber der leverer eller sælger produkter, som forbrugerne altid vil have brug for, og som derfor ikke påvirkes synderligt af op- og nedture i eksempelvis samfundsøkonomien.

Eksempler på defensive aktier kan være medicinalselskaber, der leverer livsvigtig medicin, eller større fødevareproducenter. Da de ikke påvirkes meget af samfundsøkonomierne, er defensive aktier en mere sikker form for investering, når der sammenlignes med de cykliske aktier. Omvendt vil de defensive aktier i udgangspunktet ikke have det samme potentiale for store afkast på kort tid, når der igen sammenlignes med de cykliske aktier.

Cykliske aktier

De cykliske aktier er den type af aktier der er meget volatile, eller som sagt med andre ord, svinger meget op og ned. Det kan eksempelvis være aktier der er meget afhængig af samfundsøkonomien, og som følge af finanskriser vil falde, og som omvendt vil stige under økonomiske opsving.

De cykliske aktier kan være meget risikofyldte, men kan med en god strategi og planlægning, også hurtigt vise sig at være med gode investeringer. Da aktiekurserne på cykliske aktier svinger meget, kan der være meget store afkast at hente på kort tid.

Vækst aktier

Vækst aktier henviser til de aktier hvor der er store forventninger til, at de vil vækste meget i fremtiden. Det kan være fordi der leveres et innovativt eller afgørende produkt, eller fordi at det marked hvorpå aktien befinder sig, er inde i en stor vækst. Det kan også være fordi at en aktie har været prissat for lavt, og derfor vil begynde at stige for at finde sin reelle værdi.

Kan du finde frem til aktier du tror på i fremtiden vil blive til vækst aktier, inden at resten af markedet får øjnene op for det samme, så er vækst aktier de bedste aktier at investere på. Det er derfor en meget populær aktiestrategi, at finde frem til aktier der står foran et gennembrud på aktiemarkedet.

Value aktier

Value aktier er aktier der er prissat for lavt af den ene eller anden årsag, og som derfor potentielt kan vise sig at komme i vækst. På den måde hænger value aktier blandt andet tæt sammen med vækst aktier, da value aktier der kommer i vækst, kan anses som en form for vækst aktier.

Når du skal finde vækst aktier er en af den type aktier du kan kigge på, de aktier der er prissat for lavt, i forhold til hvad prisen på aktien burde være. Det kræver en grundig research at sætte sig ind i, om værdien på en aktie er sat for lavt. Det er dog samtidig en research, der kan vise sig at være rigtig mange penge værd.

Hvordan køber man aktier

Der er to måder at købe aktier på, som enten foregår via din bank, eller via en aktieplatform. Overordnet set er de principielt de samme, men der kan være stor forskel på den tjeneste du modtager, alt afhængig af om du vælger at investere gennem din bank, eller at investere gennem en aktieplatform.

Det betaler sig at undersøge mulighederne nærmere, inden du vælger at købe dine første aktier. Det kan nemlig meget vel være, at du er bedre tjent med at købe dine aktier, hos den ene typer forhandler frem for den anden.

Hvad er en aktieplatform

En aktieplatform er som navnet antyder en platform der giver mulighed for, at du kan købe alverdens typer og former for aktier. Der kan være mange fordele ved en aktieplatform, der blandt andet ofte har en større samling aktier fra flere aktiemarkeder, eller som tilbyder store fællesskaber for investorer, samt mange andre fordele.

Der er mange aktieplatforme at vælge mellem på markedet, som alle tilbyder forskellige fordele. Det kan derfor betale sig at undersøge markedet grundigt, for at være sikker på du får valgt den rigtige aktieplatform. Vi anbefaler ikke mindst den danske aktieplatform fra Saxo Bank, samt den store internationale aktieplatform eToro.

De bedste aktier

Her på siden finder du en lang række gode aktier, både danske aktier, men også aktier på de europæiske, amerikanske og asiatiske aktiemarkeder. I det følgende kan du se et udvalg, af nogle af de mange gode aktier du finder her på siden.

Danske aktier:

 • Vestas – verdens førende vindmølleproducent
 • Ørsted – grønt energiselskab tidligere kendt som DONG
 • Everfuel – grønt energiselskab der producerer brændstof af brint
 • Green Hydrogen Systems – selskab med fokus på fremstilling af brint
 • Cadeler – dansk rederi der installere og vedligeholder havvindmøller

Europæiske aktier:

 • Vestas – dansk selskab der er førende på verdensplan inden for vindmøller
 • Nestle – schweizisk selskab verdens største føde- og drikkevarekoncern
 • VW – tysk selskab der er verdens næststørste producent og leverandør af motorkøretøjer
 • BP – britisk selskab der er et af de tre største energiselskaber på verdensplan
 • Boozt – svensk onlineforhandler af tøj og livstilsprodukter

Amerikanske aktier:

 • Tesla – producent af elbiler, batterier og andre typer af bæredygtig energi
 • Apple – dominerende selskab inden for salg af computere og mobiltelefoner
 • Coca Cola – et af verdens førende selskaber inden for drikke- og fødevarer
 • Microsoft – et af verdens førende selskaber inden for IT
 • Facebook – verdens største sociale medie

Asiatiske aktier:

 • Sony – førende teknologisk selskab inden for fjernsyn, kameraer og konsoller
 • China Mobile – verden største mobilselskab målt på antallet af mobilabonnementer
 • Toyota – verden største producent af biler
 • Alibaba – en af verdens største selskaber inden for e-handel
 • ICBC – en af verden største banker og selskaber