Danske aktier

Danske aktier

Danske aktier er meget populære aktier at investere i for de danske investorer, dels fordi det er letgenkendeligt, men samtidig fordi at den danske samfundsøkonomi ofte er stærk, hvilket afspejler sig i gode aktiekurser på aktiemarkedet.

Her på siden gennemgår vi nogle af de bedste danske aktier på markedet, for at se på mulighederne for at lave gode investeringer, men hvor du også vil kunne finde danske aktier, der ikke klarer sig så godt for tiden.

Kort sagt er der danske aktier for enhver smag, så leder du også efter gode danske aktier, så kan du med fordel læse med videre her på siden, hvor vi både ser på de store og klassiske danske aktier som Vestas og Novo Nordisk, samt mange andre mere eller mindre kendte danske aktier.

De største danske aktier – C25 indekset

De største danske aktier finder du på C25 indekset, der er et aktieindeks over de 25 mest omsatte aktier på det danske aktiemarked. Det er på C25 indekset at du finder de helt store danske aktier, herunder Mærsk, Vestas, Novo Nordisk og de andre store danske aktier.

I C25 indekset finder du således de største og mest kendte danske aktier, og er du derfor ny på aktiemarkedet, så er C25 indekset et rigtig godt sted at starte ud. Det skyldes ikke mindst den store tilgængelig af information om aktierne på C25, der gør det mere overskueligt at analysere aktierne.

Grønne danske aktier

Et andet godt sted at starte som ny investor, eller som kan være en god ide at se nærmere på, selv hvis du er en mere erfaren investor, er nogle af de mange grønne danske aktier. De grønne aktier har været i rivende udvikling de senere år, hvilket skyldes den store efterspørgsel efter den grønne omstilling og grøn energi, en udvikling vi forventer fortsætter.

Blandt de førende grønne danske aktier finder vi ikke mindst Vestas, der er verdens førende vindmølleproducent, samt andre grønne danske aktier som Ørsted, Everfuel og Green Hydrogen Systems. Danmarks er en af dem der går forrest på den grønne område, og det viser sig i de mange gode grønne danske aktier.

Danske udbytte aktier

Du kan med fordel undersøge de aktier du ser nærmere på, i forhold til om de er såkaldte udbytte aktier. Udbytte aktier er aktier der giver aktionærerne en del af selskabets overskud, og giver dermed et ekstra afkast, i tilfælde af at selskabet kører med overskud.

Det kan der være stor økonomisk fordel i at udnytte, da du i tillæg til et afkast ved stigende aktiekurser, får et ekstra udbytte på dine aktier. Det er forskelligt hvor stort et udbytte der udbetales, da det er op til de enkelte selskaber selv at bestemme. Nogle gode danske udbytte aktier er Danske Bank, Vestas og FLSmidth aktier.

Aktiestrategi

Uanset om du er en ny eller erfaren investor, kan der være god værdi i at følge en eller flere aktiestrategier. At følge en aktiestrategi vil gøre det nemmere at afgøre hvilke aktier der er gode, og hvilke aktier du bør holde dig fra, så du øger dine muligheder for at skabe et positivt afkast.

Der findes flere forskellige aktiestrategier, såsom value-investing, copy-trading og mange flere, som du med fordel kan undersøge nærmere. Dertil er det anbefalet at læse op på de forskellige aktietyper, ikke mindst de defensive og cykliske aktier. Ved at få en forståelse for aktietyperne, samt følge en aktiestrategi, øger du som sagt dine chancer på aktiemarkedet.

Aktiesparekonto

I Danmark betaler vi skat af de afkast vi har på vores aktier, og hvor vi betaler 27% på gevinster under 56.600 kr., mens vi betaler hele 42% på gevinster, så snart det samlede afkast overstiger 56.600 kr. Med en aktiesparekonto får du en meget lavere skatteprocent, hvilket er en stor fordel som investor, da du får en højere udbetaling på dine investeringer.

Aktiesparekonto blev indført i 2019 med mulighed for indbetaling af 50.000 kr., der efterfølgende kunne investeres for, hvorefter at eventuelle afkast og gevinster, kun beskattes med en lagerbeskatning på 17%. Siden er beløbsgrænsen sat op til 100.000 kr. for indbetalinger på aktiesparekontoen.

Fremtiden for aktiesparekontoen er dog relativt usikker for tiden, da den nye regering efter folketingsvalget i 2019, ikke ser med lige så positivt på aktiesparekontoen. Derfor er der en reel risiko for at beløbsgrænsen bliver sænket, eller i værste tilfælde, at ordningen med aktiesparekontoen fjernes helt. Udnyt derfor muligheden for en aktiesparekonto mens du kan.

Vores anbefalinger til de bedste danske aktier

Vi har allerede været inde på C25 indekset og de danske grønne aktier, og vi anbefaler ikke mindst, at du kigger på de danske aktier, der både er grønne aktier og placeret på C25 indekset. På den måde bliver det nemmere for dig at få overblik over aktierne, samtidig med at du vil investere i det grønne marked, som vi forventer os meget af i de kommende år.

Vi anbefaler at se nærmere på følgende danske aktier:

  • Vestas – verdens førende vindmølleproducent
  • Ørsted – grønt energiselskab tidligere kendt som DONG
  • Everfuel – grønt energiselskab der producerer brændstof af brint
  • Green Hydrogen Systems – selskab med fokus på fremstilling af brint
  • Cadeler – dansk rederi der installerer og vedligeholder havvindmøller