BP aktie

BP aktie

BP er et britisk energiselskab stiftet i 1909 efter fund af store mængder olie i Iran, og er i dag et af de tre største energiselskaber i verden, samtidig med at selskabet er en af de syv supermajors inden for olie og gas, en betegnelse over de største selskaber i verden inden for olie og gas, der har en enorm samfundsmæssig og politisk indflydelse.

I tillæg til at producere olie og gas til markeder i hele verden, så har BP også mange andre aktivitetsområder. Her kan nævnes BP Shipping, der leverer den producerede gas og olie, BP Air, der leverer flybrændstof, og BP Solar, der er en afdeling for solenergi, samt mange andre aktiviteter.

BP kom især i den bredere befolknings bevidsthed i 2010, da en olietanker fra BP spildte olie ud i Den Mexicanske Golf. Det var det største spild af olie i verdenshistorien, og forårsagede enorme miljømæssige konsekvenser.

Udslippet af olie i Den Mexikanske Golf blev en af de store katalysatorer, i forhold til den grønne omstilling vi ser i dag. Så selv om olieudslippet i sig selv var en katastrofe, så var episoden en afgørende faktor, i den grønne omstilling vi ser i verden i dag.

Se lignende aktier:

Historisk BP aktiekurs

Aktiekursen for BP har historisk set været meget volatil, med store op- og nedture undervejs. Et godt eksempel på dette ser vi i tiden op til 2010, hvor aktiekursen steg med 70% fra februar 2009 og frem til april 2020. Prisen på en BP aktie steg således fra 376 dollars, til en pris på en BP aktie på 641 dollars.

I 2010 medførte det store olieudslip en negativ omtale af BP, der efter den 20 april 2010, var med til at sende aktiekursen i et fald på over 40% på blot tre måneder. Siden kom aktien sig lidt igen, og lå i de efterfølgende år på et stabilt niveau.

Den udvikling varede helt frem til foråret 2020, hvor corona krisen endnu engang sendte aktiekursen i bund. Prisen på en BP aktie gik fra 453 dollars i februar 2020, til en pris på en BP aktie på 209 dollars i oktober 2020. Det svarer til et fald i aktiekursen på 53%.

Stigende energipriser har siden været med til at løfte aktiekursen igen, og prisen på en BP aktie koster i starten af maj 416%, svarende til en stigning på lige knap 100% siden corona krisen. Aktiekursen har stadig et stykke vej op til de bedste historiske niveauer, men har været i en god udvikling indtil videre i 2022.

BP aktie – er det en god investering

BP har nydt godt af de stigende energipriser der har været med til at øge omsætningen, og som har lokket mange investorer til. Derfor har aktien set en stor stigning det seneste halvandet år, med en stigning på knap 100%.

Spørgsmålet er nu om udviklingen vil vare ved, og kigger vi på udfordringerne med de stigende energipriser, så er der grund til at tro på det varer ved lidt endnu. Derfor er vi forholdsvist optimistiske på vegne af BP aktien i den nærmeste fremtid.

BP er samtidig et af de største energiselskaber i verden, og fastholder deres meget stærke markedsposition. BP vil derfor uden tvivl være en stor spiller på markedet i fremtiden, på et marked der historisk har været i stor vækst.

Vi anbefaler derfor at du undersøger aktien nærmere, men at du undersøger den grundigt hvis du overvejer at investere. På den måde opnår du en større sikkerhed for dine investeringer, og undgår samtidig bedre at lave fejlslagne investeringer.